Деница Сачева: Младите хора са много мобилни и търсят места с икономически ръст

Услугите от хора за хора са сериозно подценени в България и не се развиват, коментира тя

07.12.2015 | 12:29 Редактор: Мариета Иванова
Деница Сачева:  Младите хора са много мобилни и търсят места с икономически ръст

Младите хора днес са много мобилни и търсят места с икономически ръст и живот, коментира в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR експертът по социална политика Деница Сачева. По думите й „ако има политическа воля България да се превърне в добро място за живеене, най-малкото, което може да се направи е да се поддържа българският дух и идентичност“. Тя допълни, че това може да се осъществи с инвестиции в образование. По думите й сериозен принос в тази посока може да имат съвременните технологии.

Сачева направи коментара по повод изводите от доклад на Сметната палата, който сочи, че за петгодишен период 35 хиляди български деца са заминали да учат зад граница.

По думите й изненадващо е не толкова броят на децата, заминали да учат зад граница, колкото че тази информация идва от Сметната плата, която одитира изразходване на средства по програма, насочена към повишаване на ефективността от образованието.

„Това само по себе си показва, че ние не мислим в стратегически план и че мерките, които се взимат към момента за овладяване на демографската криза, са предимно стратегии на хартия и от време на време увеличаване на помощите за деца“, коментира Сачева, подчертавайки че очевидно тези мерки са „неадекватни и не могат да отговарят на реалните проблеми“.

„Всеки, който има семейство, знае, че хората нямат повече деца, защото нямат възможност да ги издържат. На първо място проблемите са икономически и са свързани с работа. Но също така много сериозни проблеми има и в социалната сфера. Услугите от хора за хора са много сериозно подценени в България и въобще не се развиват, а това е нещо, което е абсолютно задължително, ако искаме да имаме просперитет“, коментира тя.

Вижте цялото интервю от видео файла.