За трансплантация у нас чакат 1029 пациенти

Лекарите смятат, че у нас е рано да се въведе т. нар. кръстосано донорство

19.11.2015 | 17:31 Редактор: Ирина Георгиева
За трансплантация у нас чакат 1029 пациенти

За трансплантация у нас чакат 1029 пациенти. Това съобщи директорът на Изпълнителната агенция по трансплантации д-р Мариана Симеонова за БНР. По думите й лекарите смятат, че у нас е рано да се въведе т. нар. кръстосано донорство.

"За развитието на донорските бази и трансплантациите в България е важно да се подобри организацията на процеса на донорство, да се повиши информираността на населението, да се възстановят реанимациите в болници, в които има готови екипи за донорски ситуации." - поясни д-р Симеонова.

Важно е у нас да има и регистър на на изрично съгласие, смята д-р Симеонова. По думите й той съществува в много страни и значително увеличава донорските ситуации

"Би било добре у нас да се прилагат и двата метода - на съгласие по подразбиране и на изрично съгласие. Много важна тема е, дали в България да се разреши и кръстосаното донорство. У нас кръстосаното донорство е забранено - за това са нужни премени в Закона за трансплантациите на органите." - коментира д-р Симеонова.

До 4-та степен хора с родствена връзка могат да бъдат донори при кръстосаното донорство, обясни д-р Симеонова. По думите й то обаче може да се случи само при определени медицински показатели и ако е законодателно уредено.

Според професор Любомир Спасов, директор на болница "Лозенец" в София, у нас е рано да се въведе кръстосаното донорство, защото методът е нов, както в световен мащаб, така и в европейски и почти в никоя държава няма разработени национални програми за кръстосано донорство.