Министър Митов: Не е търсено съдействието на България срещу ИД

Външният министър подчерта, че сме готови да помогнем на Франция според възможностите си

19.11.2015 | 13:53 Редактор: Ирина Георгиева
Министър Митов: Не е търсено съдействието на България срещу ИД

Не е търсено съдействието на България срещу ИД. Това заяви министърът на външните работи Даниел Митов в кулоарите на парламента. По думите му страната ни е готова да застане зад Франция в ответни действия по отношение на преформатиране и преформулиране на политиката на ЕС за бързото решаване на конфликта в Сирия.

"Знаете, че Франция по силата на член 42, алинея 7 от договора за ЕС поиска помощ от всички държави членки, но това ще става на двустранна основа. Тоест през двустранните отношения с всяка една държава на ЕС Франция ще търси възможности за колаборация по отношение на ответния си удар към ИД. До момента не е търсено подобно двустранно съдействие от наша страна. Разбира се, ако бъде поискано, ние ще уведомим." - поясни външният министър.

Министър Митов подчерта, че България застава зад Франция в този тежък момент, солидарни сме и сме готови да помогнем според възможностите си. Тепърва ще се установи от каква помощ има нужда Франция - може и да не е военна, а логистична или информация.

"Във Франция и в Белгия се провеждат операции по залавяне и елиминиране на терористични клетки и потенциални такива, така че дори и само с информация бихме били полезни." - поясни министър Митов.

За момента не се обсъждат военни действия, подчерта външният министър. Той припомни, че от доста дълго време текат военни действия - съществува международна коалиция против ИД, която повече от година нанася въздушни удари по цели на ИД в Сирия.

"За участие на България все още не се говори, но ние сме помогнали с друго - изпратили сме въоръжени амуниции на кюрдските въоръжени сили. Това стана преди повече от година. Няма как да си представим, че ИД ще бъде изкоренена от Сирия и Ирак и от територията, която е завладяла без сухопътни операции." - коментира министър Митов.

Другите държави в региона могат да допринесат ИД да бъде елиминирана максимално бързо, но и конфликтът в Сирия също трябва да се разреши, смята министърът. По думите му всяко едно действие, което осъжда тероризма като феномен е полезно.

"Русия има своята роля за разрешаването на конфликта в Сирия, но не може да се предполага оставането на Башар Асад на власт и да се поставят подобни предварителни условия." - поясни министър Митов.