Патентното ведомство връчи наградите "Изобретател на годината"

13.11.2015 | 13:42 Редактор: Вяра Петрова
Патентното ведомство връчи наградите

За четвърта година Патентното ведомство и Съюзът на изобретателите в България връчиха статуетките „Изобретател на годината“. На пищна церемония във Военния клуб организаторите отличиха и „Иновативна фирма“ за 2015-та година. Във вечерта на българските изобретатели двама учени бяха вписани в Златната книга на българските откриватели и изобретатели. Те ще получат своите 127-ма и 128-ма страница в хрониката на българските умове.

Трудът на 25-ма изобретатели стои зад 9-те номинации в трите категории на конкурса  - „Електроника и електротехника“, „Химия и биотехнологии“  и „Машиностроене и строителство“ . Само през миналата година са издадени общо 56 патента за изобретения във всички сфери на науката, обясниха от Патентното ведомство:

"В България и не само в България изобретателите не получават кой знае каква държавна подкрепа – нито за процеса на изобретяване, нито за внедряването, но вниманието на правителството не е встрани от изобретателите. Ние говорим много за иновации, а изобретателите са част от процеса на иновациите", обясни председателят на Патентното ведомство Камен Веселинов.

Още от награждаването - в репортажа: