Прозрачност без граници за местния вот: Повишение на организационните нарушения

Сигналите за контролиран вот и натиск върху избиратели също заемат тревожен дял

04.11.2015 | 17:47 Редактор: Ирина Георгиева
Прозрачност без граници за местния вот: Повишение на организационните нарушения

Драстично повишение на организационните нарушения и нередности по време на гласуването на местните избори и на националния референдум - това отчитат от асоциация "Прозрачност без граници". Данните показват и тревожен дял на сигналите за контролиран вот и натиск върху избиратели, в сравнение с предходни избори.

"Дялът на организационните нередности е 73,23% от всички нередности, докладвани в изборния ден, а контролираният и купеният вот съставляват общо 15,66% от всички нарушения. " - посочват от Асоциацията.

Броят на организационните нередности расте заради все по-сложната организация на изборния процес и въвеждането на допълнителни механизми за проверки поради липса на доверие в изборния процес и поради невъзможност за ефективно противодействие на най-сериозния проблем – купуването на гласове и контролираният вот над избиратели. Друга причина е недостатъчното обучение на секционните комисии.

От "Прозрачност без граници" открояват като причини и:

  • спорни и противоречиви указания на ЦИК и ОИК относно достъпа на избирателите до бюлетините за референдума; неспособност да се съхрани и поддържа организационен капацитет на секционните комисии;
  • неспазване на процедурите за боравене с бюлетините и липса на практически знания как се попълват протоколите в изборните резултати; 
  • опити за външна намеса в работата на комисиите от страна на кандидати, застъпници и местни лидери;
  • дефицити в законодателството, които не отчитат спецификата на изборния процес в големите градове с районно деление. 

От Асоциацията посочват следните дефицити в работата на ЦИК, а именно формализъм, мудност и липса на адекватно ръководство над работата на ОИК, както и противоречиви и неясни методически указания относно достъпа до бюлетините за референдума които доведоха до затормозяване на изборния процес. 

Според "Прозрачност без граници" трябва да се промени подхода за съставяне на избирателните списъци, да се създаде нова организация на отчитането на изборните резултати, да се ограничи изборният туризъм и да се въведе електронното гласуване по интернет.