Във всички бордове на държавната енергетика ще има представители на бизнеса

Тези представители ще са експерти и ще работят на обществени начела

16.09.2015 | 11:31 Редактор: Ирина Георгиева
Във всички бордове на държавната енергетика ще има представители на бизнеса

Представители на бизнеса ще има във всички бордове на държавната енергетика - не само в НЕК, но и в мините, АЕЦ, Марица - Изток 2. Това съобщи председателят на КРИБ Кирил Домусчиев след среща с премиера Бойко Борисов в МС. По думите му целта е засилване на контрола и оптимизиране на властта на тези дружества. Тези представители ще са експерти и ще работят на обществени начела, подчерта Домусчиев.

"Относно пътната карта за реформи в енергетиката се разбрахме да направим спешна. От утре започваме да работим в група с председател вицепремиерът Томислав Дончев, представители на работодателските организации, министър Петкова, Делян Добрев и финансовият министър. В тази пътна карта трябва да посочим мероприятията, сроковете и мерките, които трябва да се вземат за оптимизиране на състоянието на енергетиката." - коментира още Домусчиев.

По думите на експерта като законодателни промени КЕВР ще получи съдействието на премиера и всички министри за въвеждането на мораториум върху всякакви нови преференциални производства и цени за изкупуване на съответната електроенергия.

"Договорено е да се предприемат законодателни инициативи за възможността за прекратяване на всякакви договори за изкупуване на преференциални цени, в случай, че бъде констатирано умишлено злоупотреби от страна на собствениците на тези дружества. Ще има и законодателни промени, касаещи разкриване на информация на собствениците, договорите и дейността на дружествата, чието производства изкупува на преференциални цени. Това е нещо, което настояваме." - добави Домусчиев.

Чуйте: