Антично съкровище в центъра на София

Откриха римски монети под площад Света Неделя

05.09.2015 | 00:43
Антично съкровище в центъра на София

Съкровище от антични монети намериха археолозите от Националния археологически музей към БАН с ръководител гл. ас д-р Веселка Кацарова на 4 септември 2015.

По време на планирани разкопки това се случва за пръв път, отбеляза кметът Йорданка Фандъкова.

Находката ще бъде изложена в Музея на София /Централната минерална баня - снимки/.

Монетите са 2976 сребърни денарии от 1-2 век. Били са открити в керамична делва, под пода на антична обществена сграда, на днешния площад Света Неделя – между ЦУМ, София хотел Балкан и подлеза на станция Сердика на метрото.

Най-ранните монети са от управлението на император Веспасиан /69-79г., а най-късните – от евремето на император Комод /177-192г/, съобщава пресцентърът на Столична община. Делвата е запазила и името на собственика си – римлянинът Селвий Калист.

 

Как изглеждаха разкопките в края на май 2015 /снимки/

 

Археологическите разкопки се финансират съвместно от Столичната община, програма Култура.

„За последните пет години сме инвестирали около 8 млн лв в археологически разкопки“, каза кметът Йорданка Фандъкова.

 

Какво се крие под центъра на София, където работата по разкопките и консервацията не спираше и в 20ч. вечерта днес – вижте в галерията.

 

Много повече от гърне с пари

Археологическите разкопки на площад Света Неделя започнаха преди два месеца, през юли 2015. За пръв път специалистите могат да копаят на това място, обградено от масивните сгради, издигнати в средата на 20в. - на президентството, Министерския съвет/ЦУМ и бившия Партиен дом. Така можем да видим най-после защо Константин Велики е обявил Сердика за своя Рим.

Археологическият резерват Сердика-Средец в историческото ядро на София започва да се разкопава по-активно от 2010. Разположен е на площ от 20 декара.

Ларгото /под площад Независимост/ се проучва от 2009.