fallback

Земеделските стопани ще получат 50 млн. евро за закупуване на техника

Срокът за кандидатстване е кратък, защото България трябва да приключи с разплащането на средствата по старата програма до края на 2015 г.

29.08.2015 | 11:58 Автор: Ирина Георгиева

На земеделските стопани ще бъдат отпуснати 50 млн. евро за закупуване на земеделска техника, това съобщи МЗХ.

"От 7 до 12 септември ще бъде отворен извънреден прием по мярка 121 "Модернизиране на земеделските стопанства" от Прогрмата за развитие на селските райони 2007-2013 г. Общият  бюджет за приема ще бъде в размер на 50 млн. евро, като средства ще бъдат отпускани само за земеделска техника." - уточни министърът на земеделието и храните Десислава Танева по време на откриването на XIV Международен фестивал на меда в град Несебър.

Срокът за подаване на заявления за кандидатстване е кратък, защото България трябва да приключи с разплащането на средствата по старата програма до края на 2015 г., поясни министър Танева. По думите й одобрените проекти ще трябва да бъдат приключени до началото на ноември.

"Максималният размер на проектопредложението за този прием е 500 хил. евро." - поясни още министър Танева.

"Осъзнаваме изключителната натовареност, която ще предизвика този прием в ДФ "Земеделие", но там има административен капацитет и експертите ще се справят." - категорична бе министърът на земеделието.

Заради огромния интерес към мярка 4.1 "Инвестиции в земеделски стопанства" по ПРСР 2014-2020 г., средствата не са стигнали за земеделска техника, обясни земеделският министър.

"Именно сега в този прием с освободения бюджет от 50 млн. евро всички земеделски стопани имат достатъчно време да си подготвят проектите и да кандидатстват само за земеделска техника." - уточни министър Танева и допълни че за всички условия по отношение на одобрението и класирането на проектите по мярка 121 ще се прилага Наредба 8 от 2008 г.

 

fallback
Още от България
fallback