fallback

Гонят незаконно къмпингуващите край морето

Според проверяващите по къмпингите цари мръсотия и се нарушават правилата за опазване на околната среда

30.07.2015 | 17:44 Автор: Ирина Георгиева

Масови проверки на нерегламентирани къмпинги започна комисия от експерти от Изпълнителна агенция по горите, екоинспекцията в Бургас и полицейски служители, съобщиха кореспондентите на България Он Ер от Бургас Стиляна Георгиева и операторът Илиан Раданов. 14 са местностите, които ще бъдат проверени.

Според проверяващите по къмпингите цари мръсотия и се нарушават правилата за опазване на околната среда. От Агенцията по горите обясняват, че глобите за диво къмпингуване са от 50 до 3 000 лв.

Проверката започна от горичката до плажа "Корал". Експертите от Изпълнителната агенция по горите, екоинпекторите и представителите на Община Царево  се натъкнаха на мръсотия и остатъци от запалени огньове.

"Незаконно ви е пребиването трябва да напуснете…" - предупреди къмпингуващите Златин Димов, експерт опазване на обществения ред към Община Царево.

"Това е голям проблем, те са се настанили в частна собственост." - допълни горският инж. Николай Пиронков, главен експерт в Държавна агенция по храните.  

Сигнал за близо 2 000 незаконно къмпингуващи до плажа в "Корал" са подали от  Асоциация "Българско Черноморие". Според председателя на асоциацията Димитър Канариев, най-опасно е паленето на огньове. 

"Има забрана за пожароопасния сезон." - обясни Канариев.

Незаконно къмпингуващите бяха предупредени, че трябва да напуснат мястото, но проверяващите се сблъска с изключително агресивно поведение. 

До този момент от всички извършени проверки са издадени 9 акта по Закона за горите, 3 глоби по Наредбата за опазване на обществения ред и полицейска санкция за незаконно поставяне на палатки на общинска територия.

Повторна проверка предстои след няколко дни, при установяване на нарушения ще бъдат налагани глоби на незаконно къмпингуващите.

fallback
Още от България
fallback