Аномалия ли е горещото време

2015 г. е най-горещата от 1880 г. насам в световен мащаб

30.07.2015 | 14:54 Редактор: Борислав Петров
Аномалия ли е горещото време

Доц. Георги Рачев е един от най-известните специалисти по климата в Европа. Според него горещото време у нас в никакъв случай не е аномалия.

За да сме свидетели на температурни рекорди трябва да се съберат повече от 20 дни с горещини от над 30 градуса на сянка. Но дори това не е аномалия, защото се случва веднъж на всеки 10-15 години, обяснява ученият.

Наскоро Американската агенция за изследване на атмосферата и океаните съобщи, че месец май е бил най-топлият в историята на съвременното човечество. Температурите са били с 0,6 градуса по-високи от средното за 20 век.

Доц. Георги Рачев казва, че в началото на 21 век планетата е попаднала в една по-топла фаза на климата. Според климатолога за това нито са виновни хората, нито означава глобално затопляне, защото такова време е имало много пъти през последните столетия.

Това, което все пак трябва да помним по време на горещините е, че възрастните и децата е по-добре да си стоят вкъщи между 12 и 18 ч., а останалите да са поне на сянка и да консумират много вода.

Вижте още в репортажа на Борислав Петров: