fallback

Бюрата по труда започват да предлагат безплатни IT курсове

Не се изисква предварителна подготовка и знания от лицата, които могат да започнат този тип обучения

10.07.2015 | 16:27 Автор: Ирина Георгиева

Агенцията по заетостта подкрепя кампанията "eSkills for Jobs" на БАИТ, под егидата на Grand Coalition for Digital Jobs на ЕК, съобщи МТСП.

Кампанията се организира в отговор на нарастващото търсене на специалисти в областта на информационните и комуникационни технологии (ИКТ), които в момента не са достатъчни, въпреки високото ниво на безработица в Европа. По тази причина водещи ИКТ компании предоставят курсове и семинари за придобиване или повишаване на електронните умения, насочени към безработни и желаещи да се преквалифицират лица.

Агенцията по заетостта участва в кампанията чрез всички свои териториални поделения в страната. В процеса на индивидуално консултиране трудовите посредници информират безработните лица за възможностите за включване в курсовете на водещи ИКТ компании, за свободните работни места и условията за започване на работа в сектора.

Не се изисква предварителна подготовка и знания от лицата, които могат да започнат този тип обучения. Завършването на курс или семинар в областта на ИКТ дава възможност на желаещите да започнат работа в сектора.

Преобладаващата част от курсовете и семинарите, които се предоставят, са безплатни. Към момента списъкът включва образователни инициативи на 20 компании, като информацията се актуализира непрекъснато.  

Платформата eSkills for Jobs, включва допълнителна информация и за свободни позиции в ИКТ сектора. Инициативата eSkills for Jobs стартира видео конкурс, който ще отличи европейци с добри дигитални умения и отлична грамотност в сферата на ИКТ.

Надпреварата търси успешни проекти и идеи, които са осъществени с помощта на ИКТ и отличното владеене и прилагане на електронни умения. Целта е да се включат мотивирани и талантливи млади хора, бизнес лидери, специалисти от ИКТ сектора, неправителствени организации, предприемачи, хора, които са променили професионалната си реализация с използването на ИКТ, както и такива, които търсят работа.

Кандидатстването за всички европейски граждани е отворено в 3 категории, като крайният срок е 31 октомври 2015 г.

fallback
Още от България
fallback