Алфа Рисърч: Най-ниско е доверието в съдебната система, прокуратурата и БНБ

55% от анкетираните смятат, че инициираният от Президента референдум за изборните правила може да донесе позитивни промени

18.06.2015 | 13:39 Редактор: Георги Стоянов
Алфа Рисърч: Най-ниско е доверието в съдебната система, прокуратурата и БНБ

На дъното по обществено доверие сред държавните институции продължава да бъде съдебната власт  - съд и следствие – по 8% и прокуратура – 6%. Аналогично е и отношението към БНБ (9%), разкрива регулярното тримесечно проучване на агенция "Алфа Рисърч", проведено в периода 7-13 юни 2015 г, цитирано от БНР.

С действията си по казуса КТБ централната банка срина дълго трупания си капитал на доверие и вече една година не може да го възстанови. Малко по-високо е доверието към полицията (18%) и армията (19%), но и при тях трендът е негативен. Единствените обществени институции, при които доверието доминира над недоверието са БНТ (52%), БНР (48%) и Българската православна църква (35%).

Личните рейтинги на президента Плавнелиев (24%) и министър-председателя Борисов(33%)  са по-високи от тези на повечето държавни институции. Следващите месеци ще покажат дали тe ще са в състояние да спечелят обществено доверие за невралгичните реформи и така да спрат ерозията на институционално доверие,  или обратното – ерозията ще повлече и тяхната подкрепа, ако проблемните сектори не бъдат успешно реформирани.

55% от анкетираните смятат, че инициираният от Президента референдум за изборните правила може да донесе позитивни промени в излъчването и контрола над депутатите.  Приблизително толкова е и делът на хората, които възнамеряват да участват във всенародното допитване, което означава, че сме на практика на границата за валидност на референдума. Оттук нататък от партийната мобилизация и гражданската активност ще зависи дали ще се промени настоящото статукво в изборния процес.

Ако следващата неделя имаше избори, парламентарно представените партии биха запазили в общи линии подкрепата, с която влязоха в 43-то Народно събрание. От началото на годината ГЕРБ бележи постепенен лек спад, но остава първа политическа сила (21,9%).  БСП излиза от най-ниската си точка и  реализира символичен ръст (11,5%), ДПС запазва устойчиви позиции (7,3%). Двойствената позиция, която заемат ПФ и АБВ – едновременно на участници и критици на правителството, очевидно им носи известни бонуси. Патриотите достигат електорално РБ, който е в застой (и двете партии имат по 5,7% подкрепа), АБВ нараства до 3,5% и така изпреварва Атака (3,2%).

Електоралната картина на местните избори, обаче, поради съчетанието от  мажоритарен вот и местни специфики, може да се окаже много по-различна от парламентарната. Впоследствие, завоюваните от партиите позиции в местната власт са в състояние да повлияят върху тежестта и дългосрочната им политика в национален план.

Липса на възможности за работа, обезлюдяване на регионите и лоша инфраструктура са най-големите проблеми в българските общини, четири месеца преди местните избори. Продължаващата емиграция на хората в активна трудова възраст към големите градове и чужбина променя рязко икономическата и социална картина в регионите, увеличава рисковете от битова престъпност и контролиран вот.

Напреженията в различни сфери през последните месеци и засилващата се атака срещу  реформи в тях водят до лек ръст на критичните оценки към правителството като цяло и по-силен – към дейността на членове на кабинета. "Алфа Рисърч" регистрира изключително интересна и рядко срещана тенденция – едновременен ръст и на доверието, и на недоверието, и на привържениците, и на противниците  към няколко ключови реформаторски настроени министри, като най-изявен е този процес в отношението към здравния министър Петър Москов и социалния Ивайло Калфин.

Изследването е проведено в периода 7-13 юни 2015 г. сред 1026 пълнолетни граждани от цялата страна.

 


1
0 rate up comment rate down comment 0
borgorev@abv.bg
преди 8 години