fallback

Разкрити са извършителите на нагъл грабеж в денонощен магазин в столицата

Крадците са се предали сами заради излъченото в медиите видео

29.05.2015 | 15:57 Автор: Ирина Георгиева

Разкрити са извършителите на нагъл грабеж в денонощен магазин в столицата, съобщиха от Вътрешното министерство. Крадците са се предали сами заради излъченото в медиите видео.

"Извършителите на въоръжения грабеж са разбрали, че най-добре за тях е да се предадат сами." - обясни шефът на СДВР.

Разследването на столичните полицаи е реализирано под ръководството на Районна прокуратура – София, а на извършителите е наложена мярка за задържане до 72 часа. Криминалисти от СДВР и колегите им от Шесто РУ започват разследването след сигнал за извършен въоръжен грабеж в денонощен магазин в района на бул. "Македония“. Сигналът е получен  на 26 май към 21.30 часа. Действията по разследването са проведени под ръководството на Районна прокуратура – София.

Извършен е оглед на местопроизшествие, разпитани са свидетели, включително и пострадалата служителка в обекта. В магазина е открит мобилен телефон, носен от единия от извършителите. Иззети и прегледани са записите от камерите в търговския обект.

При продължилите оперативни действия е установена самоличността на извършителите – те са семейство – Боряна Рангелова, която е студентка по рентгенология, и Рангел Рангелов, който работи в известна верига магазини за техника. Двамата са с чисто криминално минало.

Боряна и Рангел имат дете на две години. От прокуратурата съобщиха, че компетентните органи ще бъдат уведомени за случая и то ще бъде настанено в Дом за малолетни и непълнолетни.

Директорът на СДВР Младен Маринов Маринов обясни, че крадците са се предали заради излъченото в медиите видео.

При претърсването на дома, в който живеят, е открита мъжка шапка,с  която бил Р.Р. по време на престъплението. Иззето е и откритото оръжие – пистолет, ползван по време на грабежа. По първоначални данни оръжието е газово.

По случая са назначени експертизи.

На 29 май сутринта двамата извършители  са задържани за срок от 24 часа, а по- късно през деня са привлечени като обвиняеми и мярката им за задържане е удължена  до 72 часа. Предстои Софийска районна прокуратура  да внесе искане в Софийски районен съд за вземане на мярка за неотклонение "задържане под стража".

Маринов благодари на гражданите за оказаното съдействие на полицията, след като видео от камерите в магазина бе разпространено от медиите.

"Видеонаблюдение трябва да има във всички денонощни обекти." - категоричен бе Маринов, който подчерта, че камерите в обектите имат и превантивен ефект.

Директорът на СДВР напомни, че полицията трябва да бъде уведомявана своевременно за подобни случаи, за да може да предприеме без отлагане необходимите процесуално-следствени действия. Когато се действа бързо и в рамките на 24 часа, когато още има запазени доказателства, шансът за успех на разследването е по-голям“

fallback
Още от България
fallback