fallback

Фондът на ООН за население оцени България като регионален лидер в социалните политики

Национална стратегия по демография ще бъде актуализирана

27.05.2015 | 12:59 Автор: Ирина Георгиева

Фонда на ООН за население (UNFPA) оцени страната ни като "регионален лидер" в социалните политики. Това обяви на среща с вицепремиера и министър на труда и социалната политика изпълнителният директор на Фонда на ООН за население Кейт Гилмор. Тя подчерта, че добрите резултати от общото сътрудничество между министерството и Фонда вече дават имидж на страната ни като водеща държава и биха могли да я превърнат в пример за другите страни в региона, които биха могли да почерпят опит и знания.

Министър Калфин запозна г-жа Гилмор с действията, които вече са предприети по осъвременяване на съществуващата Национална стратегия по демография, за чието изготвяне са използвани данни и на Фонда на ООН за население. 

Кейт Гилмор приветства намерението на министъра стратегията да бъде актуализирана и обогатена и сподели изразената от него необходимост тя да бъде гласувана от НС за да се превърне в стратегически документ, около който да се обединят всички институции и политически партии.

"Политиката по демография е хоризонтална и за успешното предприемане на неотложни стъпки в посока справяне с изключително тежката ситуация в България, са необходими усилията на всички институции и всички партии. Важно за мен е тази нова стратегия да не остане просто една хартия, а да се превърне в начало на предприемане на конкретни действия, които да се развиват устойчиво през годините. Затова ще настоявам тя да бъде гласувана и в НС, защото всички партии, които са там, да поемат своя ангажимент, като обединят българските депутати около идеята, че демографската политика трябва да обедини всички, за да може да започне да дава реални резултати." - категоричен е министър Калфин.

МТСП е един от най-дългосрочните партньори на UNFPA в страната. От 2004 година двете институции си сътрудничат  за разработването и изпълнението на Националната стратегия за демографско развитие на Република България 2006 - 2020 г.

fallback
Още от България
fallback