Био храна в детските заведения - устойчива инициатива в Казанлък

Оранжерии в Долно Изворово осигуряват свежи продукти всеки ден

05.09.2025 • 14:03 Редактор:
Сподели във Facebook Изпрати в Mesanger Изпрати в Mesanger

Биологично чисти зеленчуци ще се използват от тази година в детските заведения в Казанлък, както и за услугата "Млечна кухня". Започнала като експеримент, инициативата вече дава устойчив резултат, обясниха от общината.

Ежедневно около 2300 деца се хранят от общинското предприятие "Кухня-майка" в Казанлък.

"Изхранваме всички тези деца с био продукти. Започнахме с марули през февруари, след това постепенно включихме зелен лук, краставички, домати, тиквички. Ежедневно предоставяме прясна салата на децата", поясни Силвия Халачева от общинското предприятие.

Биопродуктите се използват и в детските градини, като това има и възпитателен ефект.

"Това благоприятства тяхното здраве. Помага на нас, педагозите в детската градина, да подпомогнем възпитаването им в здравословно хранене", каза директорът на ДГ "Здравец" Митра Николова.

Насажденията се отглеждат в три оранжерии, разположени в градината на общински терен в с. Долно Изворово.

"Те не се торят и не се използват никакви пестициди. Прилагаме само биологични препарати и то само при нужда", уточни Теменужка Люцканова от дирекция "Екология и транспорт" към община Казанлък.

В градината за биопродукти се използват и биоразградими чували, за да се гарантира, че всеки етап от процеса е напълно устойчив и екологично чист. Планира се и изграждането на овощна градина, която ще осигурява биологично чисти плодове.

Вижте повече в репортажа на Благовест Илиев.


  • Последни
  • Четени
България виж всички Виж всички
Четени виж всички Виж всички
Последни новини виж всички Виж всички