НЗОК: Няма причина онкоболните пациенти да се притесняват за лечението си

От НЗОК призоваха раково болните, на които се отказва лечение, да подават жалби до здравноосигурителната институция

20.04.2015 | 13:28 Редактор: Ирина Георгиева
НЗОК: Няма причина онкоболните пациенти да се притесняват за лечението си

Няма причина онкоболните пациенти да се притесняват за лечението си, съобщиха от Здравната каса във връзка с изразено безпокойство от страна на онкоболни пациенти, че няма да бъде осигурена терапията им. От НЗОК информират следното:

Към днешна дата НЗОК е изплатила отчетената дейност на всички изпълнители на болнична медицинска помощ за здравноосигурителни плащания за 2014 г. и за първото тримесечие на 2015 г., с изключение на надлимитната дейност за м. февруари т.г. Тези средства, след проверка, ще бъдат заплатени през м. април, заедно със заплащането на дейност м. март 2015 г.

Това се отнася и за лекарствата за лечение на онкологични заболявания. 

Изпълнителите на болнична медицинска помощ, при необходимост, имат възможност с писмено заявление до районните здравноосигурителни каси да увеличат размера на разходите за дейността си, като превишат тези разходи за месеца с 5% от същото тримесечие или от стойността за следващото тримесечие. 

Ако се налага, лечебните заведения могат да сформират листи на чакащите, като в тях не би следвало да се включват онкологично болни и пациенти в спешни състояния, а други болни.

На заседание на 28 април т.г. ще бъде предложено на Надзорния съвет на институцията лекарствата за лечението на онкологичните заболявания, отговарящи на извършената дейност, да бъдат заплатени изцяло, като този механизъм действа през цялата година.