НЗОК може да спести до 2% със система за хоспитализация

Между 10 и 12% от публичните средства за здраве се губят в резултат не само на злоупотреби, но и на прости грешки

17.04.2015 | 09:58 Редактор: Ирина Георгиева
НЗОК може да спести до 2% със система за хоспитализация

Очаква се да бъдат спестени между 1 и 2% от средствата, които ежегодно НЗОК отделя за болнична медицинска помощ след въвеждането на Регистрационната система на събития по хоспитализация и дехоспитализация. Това заяви в интервю за БТА Мартин Банков, ръководител на проекта за изграждане на системата.

"Тези средства не изглеждат много, но ако си дадем сметка, че за болнична помощ всяка година се харчат около 1,5 млрд. лв., очакваните от нас спестявания са сериозни." - коментира Банков. 

Изследвания, извършвани в ЕС и Северна Америка, показват, че средно между 10 и 12% от публичните средства за здравеопазване се губят в резултат не само на измами и злоупотреби, но и на прости грешки, отбеляза експертът.

"Колкото повече намалява влиянието на човешкия фактор в контрола върху системите на здравеопазване, толкова повече намалява и този дял от загубени средства." - каза още Банков.

Системата работи от 1 април и от 366 лечебни заведения за болнична помощ, с които НЗОК е сключила договори, 19 не са отчели никаква дейност в системата. Голяма част от тях са медицински центрове, които освен цялата друга дейност, която извършват, разполагат и с легла и работят и по пет клинични пътеки. Две от клиничните пътеки са за очни заболявания, две - хирургични, една - за глухота. Съществува вероятност да не са имали наистина случаи на прием на пациенти.

Банков обясни, че е възложена проверка, за да се установи защо тези центрове нямат никаква активност в системата. По думите му вероятно следващата седмица ще има резултат от тези проверки.