На 14 февруари празник имат и лозарите. Между 120 и 130 милиона литра вино се купуват годишно у нас. От тях само 17 милиона литра са чуждо вино, показват данните на Изпълнителната агенция по лозата и виното. А по традиция днес се зарязват лозите - за берекет и плодородие.
Лозаро-винарската кооперация в Сухиндол е най- старата на Балканския полуостров.
"От 1865 г. организирано е честването на празника. И тогава е било по същия начин - Заренската вечеринка, а сега - за 160-и път се празнува", каза кметът на Сухиндол Пламен Чернев.
За винопроизводителите последните години са по-трудни заради климатичните промени и засушаването.
"Годината беше трудна, но резултатите, които се получиха, са доста добри. Работната ръка е проблем, във всички сектори, но предвид неголемия масив, който имаме, успяваме", коментира винопроизводителят Тодор Цивнев.
"Хубаво е, че нашите местни сортове имат малко по-добра адаптивност към настоящия климат. Гъмзата има добро бъдеще", смята винопроизводителят Станимир Стоянов.
Стотици жители и гости на Сухиндол се събраха на площада и опитаха местните вина.
"160 години. Откакто се помня, все съм на празника. Ние възпитаваме и децата си да поддържат традициите", сподели Деян Бруждаров.
"Ще пия вино, аз съм пияна и без вино", каза Дора Николова.
Традицията повелява стопанката на къщата да стане рано и да опече обреден хляб, украсен с лозово листо. На трапезата се слагат варено пиле или кокошка, а в бъклица се налива от най-хубавото вино.
Вижте повече в репортажа.
Как се справяте с непрекъснато нарастващите цени на храните?
Снимка: БГНЕС