fallback

ЧЕЗ ще подаде ценово заявление до КЕВР

То ще е за промяна на текущите цени на услугите "Разпределение на електрическа енергия"

27.02.2015 | 17:32 Автор: Ирина Георгиева

От "ЧЕЗ Разпределение България" ще поискат от КЕВР  да се променят текущите цени на услугата "Разпределение на електрическа енергия" за следващия ценови период - юли 2015 г.- юни 2016 г., предадоха от дружеството. То ще поиска покриване на присъщите за изпълняване на дейността си разходи и направените през 2013 и 2014 г. инвестиции на стойност 159 млн. лв.

"В изпълнение на чл. 36 а, ал. 1 от Закона за енергетиката и чл. 44 от Наредба № 1 за регулиране на цените на електрическата енергия, "ЧЕЗ Разпределение България" АД обявява намерение за подаване на заявление до Държавната комисията за енергийно и водно регулиране за промяна на текущите цени на услугата „Разпределение на електрическа енергия" за следващия ценови период - юли 2015 г.- юни 2016 година." - посочва се в съобщение на ЧЕЗ.

Крайният срок, за да се подаде заявлението е 31 март, пише дружеството, но не посочва точно конкретен процент, с който искат да бъде увеличена цената.

От компанията подчертават, че ценовото заявление ще бъде изготвено в съответствие с всички закони и изисквания на КЕВР.

"Ценовото заявление на Дружеството ще цели покриване на присъщите разходи за осъществяване на лицензионната дейност, съгласно чл. 31, т. 2 от Закона за енергетиката, включително признаване на пълния размер на разходите за балансиране на електроенергийната система, както и компенсиране на извършените до момента разходи. В съответствие с разпоредбите наНаредба № 1 за регулиране на цените на електрическата енергия, „ЧЕЗ Разпределение България“ АД ще заяви планираните инвестиционни разходи за следващия ценови период, както и признаване на действителния размер на регулаторната база на активите, която ще бъде актуализирана с балансовата стойност на активите съгласно годишния финансов отчет за 2014 г. в размер на 657 501 хил. лв. и с извършените инвестиционни разходи за 2013 г. и 2014 г. на стойност 159 млн. лв. Дружеството ще поиска корекция на признатия технологичен разход до реалното му ниво." - допълва със съобщението си от ЧЕЗ.

fallback
Още от България
fallback