Ден след Никулден в Созопол се проведе четвъртото издание на Фестивала на осолената риба. В него да се включиха рибари и майстори от всички Черноморски градове.
Аромат на прясна рибена чорба и много добро настроение предлага Созопол на своите гости. На празника се съревновават производители на осолена риба, които поддържат традицията жива години наред. Те се състезават в четири категории – веяни и мариновани риби, рибни консерви и тарама хайвер.
"Навремето нямаше фризери и всичко, което се хващаше, се солеше в едни големи бъчви", разказа рибарят Любомир Радев.
Готвачи и рибари от Созопол и съседните населени места представят богат избор от рецепти от Черноморието.
"Пържено-маринован паламуд, маринован барбун, чернокопи. Стара рецепта за ропотамо, с кисели краставички и боб", сподели част от рецептите Тодор Вълчев.
Старият град, където се провежда фестивала, посреща своите гости, които искат да опитат нещо вкусно и традиционно.
Вижте повече в репортажа.