Бизнесът е против промените в Закона за собствеността и ползването на земеделските зели

Измененията ще доведат до поевтиняване на земята, твърдят експерти

16.02.2015 | 16:32 Редактор: Кремена Кръстева
Бизнесът е против промените в Закона за собствеността и ползването на земеделските зели

Инвестиционни посредници и представители на бизнеса са против приетите промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, с които се въвежда глоби за борсовите собственици на земя, регистрирани в офшорни зони и извън Европейския съюз.

Според тях измененията ще доведат до сериозни проблеми за бизнеса и понижаване на цената на земята.

Промените в закона бяха гласувани преди година, но наскоро депутатите гласуваха да се въведат санкции от 100 лв. за всеки притежаван неправомерно декар земя.

Бизнесът като цяло не е против измененията в закона, но предлага санкциите да изключат дружествата, търгувани на фондовата борса и да важат само за фирмите, на чиито собственици е наложена забрана да притежават земеделска земя.

Според експертите новостите ще засегнат дружества, притежаващи около 500 хиляди декара земя и с обща стойност на търгуваните акции на тези фирми над 1,5 милиарда лева.

Общата капитализация на книжата на фондовата борса е малко над 7 милиарда лева.

Промените според специалистите ще се отразят отрицателно на обявената приватизация на държавните дялове в Българската фондова борса и централния депозитар.

Експертите препоръчват да се създаде звено за оценка на качеството и въздействието на изготвяните законодателни промени. Подобна структура беше анонсирана като идея от вицепремиера Румяна Бъчварова, но до този момент тя все още не е учредена.