fallback

Управляващото мнозинство не искало Искров за шеф на БНБ

Радан Кънев изрази надежда той сам да се оттегли

08.02.2015 | 15:35 Автор: Мариета Иванова

Политическите сили от управляващото мнозинство не приветстват оставането на Иван Искров на сегашния му пост като гуверньор на БНБ, заяви лидерът на ДСБ Радан Кънев в Русе, предава БТА. По думите му обаче, но не трябва да се разклаща държавата чрез "едно незаконно решение за прекратяване на мандата му". Такава стъпка би била оспорена и би създала доста проблеми, коментира Кънев и изрази надежда, че самият Искров ще прояви разум и ще напусне сам поста.

Гуверньорът няма как да бъде принуден да си подаде оставката, но Реформаторският блок няма да подкрепи неговото предложение за Димитър Костов за подуправител на БНБ, добави депутатът и заместник-председател на СДС Румен Христов. Той допълни, че категорично Реформаторският блок няма да подкрепи Костов, който по думите му като финансов министър е довел до фалит държавата, сгромолясали са се 16 банки, и който и в момента е член на УС на БНБ и носи част от отговорността, и то не малка, за това, което се случи с КТБ.

Има разбирателство вътре в Реформаторския блок за единно участие в местните избори и вече се работи конкретно, община по община, коментира още лидерът на ДСБ Радан Кънев.

Основната цел на десните сили в общинските избори според Кънев е "да се извадят ДПС и БСП и от местната власт и така да се ограничи корупцията". Лидерът на ДСБ каза, че трудно ще се договорят ГЕРБ и Реформаторският блок за съвместно участие в предстоящите кметски избори, защото ГЕРБ мислят, че могат да спечелят сами, но Кънев смята, че подобна увереност е опасна.

В Русе Радан Кънев говори за три основни сфери, за чието обновяване чрез политиката си работи Реформаторският блок: реформиране на съдебната система, стабилизиране на финансовите регулатори след фалита на КТБ и усъвършенстване на пенсионната система съобразно демографския риск.

Оценката на Реформаторския блок след стоте дни на правителството на Бойко Борисов е, че за кратък период е стабилизирано икономическото развитие и международното положение на България.

 

fallback
Още от България
fallback