Превишената скорост е причина за повече от половината пътни инциденти през 2014г.

Контролът върху пътната безопасност категорично ще е по-ефективен, смята министър Вучков

20.01.2015 | 14:25 Редактор: Ирина Георгиева
Превишената скорост е причина за повече от половината пътни инциденти през 2014г.

Повече от половината пътни инциденти са станали именно заради превишена скорост. Това е изводът от доклада за състоянието на безопасността на движението по пътищата на страната и контролната дейност за 2014 година, обсъден днес на заседание на Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението, проведено под председателството на вътрешния министър. Контролът по безопасността на пътя категорично ще се промени, като с новия метод на работа на пътните полицаи въвеждаме баланс между ефекта от проверките и защитата от възможност за корупционно поведение, подчерта министърът на вътрешните работи.

Както Bulgaria On Air вече писа, от 20 януари влиза заповед на министър Вучков, която позволява на полицейски коли на КАТ, които са специално оборудвани, да спират автомобили. Паралелно с тази нова форма на контрол, в парламента се обсъжда промяна в ЗДвП, свързана с работата на мобилните камери за електронен фиш, с която очакваме те отново да започнат да функционират съобразно закона. Надяваме се, с тези и други промени, да подобрим значително контрола. Отстъпление от тези инициативи  няма да има, категоричен бе министър Вучков. 

7012 тежки пътно-транспортни произшествия са регистрирани в страната през 2014 г.,  660 са загинали, ранени са 8632, обобщи Антон Антонов и определи месеците март, май, юли и септември като най-критични за безопасността на пътя, според анализа. Други тревожни данни: загинали са 33 деца и са ранени 1056. Превишена и несоъбразена скорост са факторите с най-голям дял като причини за катастрофите по вина на водача, които са се увеличили през 2014 г. Други данни от анализа може да бъдат проследени в приложената Информация за състоянието на безопасността на движението по пътищата на страната и контролната дейност за 2014 година.

Участниците в заседанието на комисията обсъдиха предварителни насоки за разработване на закон за движение по пътищата, с цел ограничаване на загиналите и ранени граждани от пътно-транспортни произшествия, основани на Националната стратегия за подобряване на безопасността на движението по пътищата за периода 2011-2020 г, одобрена с решение на Министерския съвет. В нея са поставени ясни цели -  намаляване на броя на убитите към 2020 г. с 50% и на тежко ранените - с 20%, спрямо показателите през 2010 г.