Няма доказателства за тероризъм при катастрофата на самолета на AirAsia

Индонезийските следователи казаха, че са изслушали всичко записано, но са транскрибирали само половината

19.01.2015 | 17:29 Редактор: Ирина Георгиева
Няма доказателства за тероризъм при катастрофата на самолета на AirAsia

Досега не са открили доказателства за тероризъм при катастрофата на самолета на авиокомпания AirAsia, при която миналия месец загинаха всички 162 души на борда, заявиха индонезийски следователи, предаде Reuters.

Следователят Андреас Хананто каза, че неговият екип от следователи не е установил "заплаха" в записите на гласовете от пилотската кабина, предаде БТА. Попитан дали в записаното има доказателства за тероризъм, той отрече. 

"Не. Защото ако имаше тероризъм, щеше да има някаква заплаха. В тази критична ситуация записаното показва, че пилотът е бил зает с управлението на самолета." - заяви Хананто.

Следователите казаха, че са изслушали всичко записано, но са транскрибирали само половината.

"Не чухме глас на други лица освен пилотите. Не чухме никакви звуци от стрелба или взривове. Засега въз основа на това можем да изключим възможността за тероризъм." - заяви друг следовател на име Нуркахио Утомо.

Следователите са могли да чуят "почти всичко" на записа от една от двете "черни кутии" на самолета, допълни Утомо. Другата съдържа данните за полета. И двете бяха открити сред останките на дъното на Яванско море.

Според Хананто от доказателствата също така става ясно, че е малко вероятно да е имало експлозия преди катастрофата. По този начин той оспори предположенията, изказани миналата седмица от представител на Националната служба за спасително-издирвателни операции.