Г. Ганев: Цените у нас няма да се покачат ако влезем в еврозоната - Boom&Bust 2 и 3 част 18.01.2015

Boom&Bust с Борис Петров, финансист и Георги Ганев, икономист и преподавател в СУ „Св. Климент Охридски”

19.01.2015 | 10:57 Редактор: Дориана Ранкова
Г. Ганев: Цените у нас няма да се покачат ако влезем в еврозоната - Boom&Bust 2 и 3 част 18.01.2015

 Георги Ганев коментира първо действията на Швейцарската национална банка (ШНБ ) и развързването на франка от еврото. Според него това не е голяма изненада, а самия момент е такъв. Според него няма как да има едновременно да има свобода на движение на капитал през граница и лихвения процент да е където дадена централна банка иска, както и валутния курс да бъде, където институцията иска. Нещо трябва да бъде оставено да се приви на пазарен принцип.

Според Борис Петров с огромния мащаб на потоци към страната (покачване на баланса на ШНБ), няма как така лесно да стерилизират от Банката, защото цената е висока. Тази цена ще бъде платена сега, според финансистът, посредством поскъпване на активите. Те са деноминирани в евро и долар, а след решението и двете валути се обезцениха спрямо франка. Следователно поскъпванаха пасивите, но това ще е еднократно и това ще е цената. Финансистът също коментира и раздутия баланс на ЕЦБ и виждането на банката за реформите на Стария континент.

Георги Ганев, коментира евентуалното покачване на цените, ако България влезе в еврозоната. По негово мнение, сериозна разлика няма да има, а някакво малко изкривяване бързо ще се изчисти. Той допълни още, че вижда по-скоро плюсове за България да приеме единната валута.

По скайп мнение дадоха Светлин Минев, финансов анализатор и дългогодишен трейдър и Красимир Петров, преподавател по икономика в Тайланд.

 

Темата може да проследите в следващия видео материал. Boom&Bust с водещи Кузман Илиев и Владимир Сиркаров: