Туристи се изгубиха в Котленския балкан, с точна локация ги спасиха за 4 часа

Открити са чрез внедрената в "Национална система 112“ разширена мобилна локализация

29.05.2024 | 13:47 Редактор: Елеонора Танева
Туристи се изгубиха в Котленския балкан, с точна локация ги спасиха за 4 часа

Спасители помогнаха на изгубени туристи в Котленския балкан. Координацията между екипите на пожарникари, планински спасители, служители от ОДМВР Сливен и ЦСМП е осъществена от оператори на телефон 112

Сигналът за инцидента бил подаден в 19:49 ч. вчера на телефон 112. Туристите заявили, че не знаят точното си местонахождение в Котленския балкан и разполагат с един мобилен телефон, чийто оставащ заряд на батерията е нисък. Операторът незабавно осъществил координация между Планинска спасителна служба, местната пожарна служба, ЦСМП Сливен, ОДМВР Сливен и дежурни в община Котел и Областна администрация Сливен.

Благодарение на внедрената в "Национална система 112“ разширена мобилна локализация (Advanced Mobile Localization - AML) на територията на Република България, изгубените мъже били локализирани, а координатите на тяхното местоположение – предадени на спасителните екипи. Организираната издирвателна акция, в която се включили планински спасители и екип на пожарната, приключила успешно около 00:30 ч. Туристите били открити в добро здравословно състояние и успешно изведени от планината.

Услугата AML бе внедрена в "Национална система 112“ в началото на месец февруари 2022 година. Тя е част от новите операционни системи на смартфоните, която автоматично активира местоположението на обаждащия се и го изпраща до телефон 112 в случай на инцидент. С това се оптимизира времето за реакция и оказване на помощ. Подаваната информация е достъпна само за операторите на спешния телефон и са спазени изискванията на националното законодателство по защита на личните данни и регулаторните изисквания e-Privacy DIRECTIVE и GDPR.

Какви са намеренията ви за 9 юни?

Ще си почивам.
74%
Заминавам на почивка.
14%
Ще празнувам личен повод.
12%
Общо 828 гласа

Снимка: БГНЕС