"Ролексгейт": Обвиниха президента на Перу, Болуарте приемала подкупи срещу часовници

Може да се стигне до отстраняването ѝ

28.05.2024 | 12:40 Редактор: Искра Ангелова

Главният прокурор на Перу обвини президента Дина Болуарте в приемане на подкупи под формата на часовници "Ролекс". Случаят предизвика национален скандал.

Главният прокурор е представил конституционната жалба на фона на новия спад в популярността на и без това непопулярната лидерка, отбелязва Ройтерс, като се позовава на социологически проучвания. Жалбата съдържа обвинение срещу Болуарте, че е получила подкуп. Ако Конгресът на Перу реши да действа по жалбата, може да се стигне до отстраняването на президента.

Турбулентната политика на Перу е белязана през последните години от отстранявания на президенти, като народните представители често играят водеща роля в тези процедури.

Болуарте, която е бивш вицепрезидент, вече беше подложена на няколко разпита и полицейски претърсвания във връзка с използването от нея на няколко часовника "Ролекс" и на бижута, което влиза в противоречие със скромната ѝ заплата като представител на държавната власт.

Тя отрича да е извършила нещо нередно и казва, че луксозните предмети са ѝ били дадени назаем, информира БТА.

Обвинението във взимане на подкуп е втората конституционна жалба, с която се сблъсква Болуарте през нейното по-кратко от две години управление.

Снимка: БГНЕС