МВР: Данните на "Гайгер" са основен механизъм за противодействие на тероризма

Глобалната конференция се провежда у нас по инициатива на Интерпол

28.05.2024 | 10:43 Редактор: Искра Ангелова
МВР: Данните на

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов приветства участниците във Втората глобална конференция по проект "Гайгер", която се провежда у нас по инициатива на Интерпол.

"Приемаме факта, че България е домакин на събитието, което обединява работни групи от регионите на Черно море, Кавказ, Югоизточна Азия и Африка, като своеобразна оценка за полаганите от страната ни усилия в ефективното противодействие на организираната престъпност - резултат, постигнат от колаборация с колегите от Интерпол", подчерта в словото си министър Стоянов. Той благодари за последователната инициатива на Международната организация на криминалната полиция Интерпол, доказателство за което и провеждането на Втората глобална конференция по проект "Гайгер" – платформа, която позволява активен информационен обмен, свързан с евентуалните заплахи от трафика на радиочестотни и ядрени материали и идентифицирането на потенциалното им използване за престъпна дейност на национално, регионално и международно равнище.

Днешният формат е платформа за активно споделяне на мнения и опит между експерти от правоохранителните органи. Тя ще позволи ускоряването на бъдещо взаимодействие не само по конкретни случаи в региона и ще насърчи използването на инструментариума на Интерпол, коментира министър Стоянов. Той изрази убеденост, че базата данни на "Гайгер" като информационно-технологична система ще позволи своевременно споделяне на информация - основен механизъм за ефективно противодействие по отношение на заплахите от тероризъм.

Вътрешният министър увери участниците в глобалния формат, че България приема с голяма отговорност членството в Международната организация на криминалната полиция, обединила 196 държави. По думите му Интерпол е ключов фактор, който координира международното сътрудничество на полицейските органи от различните страни в борбата с криминалната престъпност, изгражда общи политики и експертни мрежи и защитава общата ни мисия да защитаваме отвоюваната за всички ни свобода.

България е домакин на Втората глобална конференция по проект "Гайгер". В нея участват представители на генералния секретариат на Интерпол, на 36 държави от регионите на Югоизточна Азия, Южна Африка, Черно море и Кавказ, и на Международната атомна енергетика. Първият аналогичен формат бе реализиран през 2022 г. в Истанбул.

Какви са намеренията ви за 9 юни?

Ще си почивам.
74%
Заминавам на почивка.
14%
Ще празнувам личен повод.
12%
Общо 828 гласа

Снимка: Пресцентър на МВР