"Ангели на пътя": Когато има превишение на скоростта в пъти, трябва да се отнемат коли

Проблемите с войната по пътищата са много и са комплексни

27.05.2024 | 22:52 Редактор: Деси Николова

Предложения за законодателни промени при разследване на пътнотранспортни произшествия направиха днес участниците в кръгла маса по темата организирана от Софийската градска прокуратура.

По време на форума бяха обсъдени предложения за промени в Наказателния кодекс, Наказателно-процесуалния кодекс и в Наредбата за вписването, квалификацията и възнагражденията на вещите лица, които СГП представи в края на април 2024 г. 

"Ще отправим отново молба към законодателя да изчисти тези неща, които в законите дават възможност да се шикалкави", каза градският прокурор на София Илиана Кирилова.

"Продължаваме да бъдем страната с изключително голям брой загинали, като проблемите са от най-различно естество и те изискват комплексен подход при разрешаването им", отбеляза заместник-главният прокурор Елена Каракашева.

"Проблемите са много и са комплексни. Само чрез активно обсъждане и говорене можем да намерим път и решение за тях", допълни служебният министър на правосъдието Мария Павлова.

"Ще настояваме докрай мярката за отнемането на автомобили на пияни и дрогирани да продължи. Да, тя трябва да се прецизира по някакъв начин, но тя дава ефект. Държим и когато има превишение на скоростта в пъти, също да се отнемат автомобилите", заяви Петя Иванова от сдружението "Ангели на пътя".

Административният ръководител на СГП Илиана Кирилова подчерта необходимостта от съвместни усилия на всички ангажирани институции за постигането на промени в законодателството с цел подобряване на работата при разследване на пътнотранспортни произшествия.

Какви са намеренията ви за 9 юни?

Ще си почивам.
74%
Заминавам на почивка.
14%
Ще празнувам личен повод.
12%
Общо 828 гласа