Кметове от Карловско ще блокират възлови пътища, искат си парите за наводненията

Те ще затворят Подбалканския път и прохода "Троян - Кърнаре

27.05.2024 | 17:13 Редактор: Искра Ангелова
Кметове от Карловско ще блокират възлови пътища, искат си парите за наводненията

Кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов и кметовете на селата, пострадали от бедствието през септември 2022 г. - Богдан, Каравелово, Слатина, Розино, и Христо Даново, затварят предупредително за един час Подбалканския път и прохода "Троян - Кърнаре" на 29 май.

Преди дни кметовете, които учредиха инициативен комитет, изпратиха писмо до служебния премиер Димитър Главчев и министъра на вътрешните работи Калин Стоянов, в което ги уведомяват за подготвяния протест и настояват на общината да бъдат отпуснати 38 000 520 лева за 2024 г. Парите трябва да бъдат използвани за възстановяване на разрушени от бедствието мостове, улици и дерета в Карлово и селата.

Кабаиванов припомня, че са нужни над 75 млн. лв., за да се възстанови нормалният живот на хората, а до момента са получени само 17,6 млн. лв. Кметът настоява сумата от 38 млн. и 520 лева да бъде отпусната от Междуведомствената комисия по възстановяване и подпомагане към Министерски съвет, която за тази година разполага с бюджет от над 130 млн. лева.

В писмото си д-р Кабаиванов иска също да бъдат предвидени и още близо 20 млн. лв. за 2025 г., с които да бъде довършено възстановяването на разрушената от бедствието инфраструктура.

Предупредителната едночасова блокада на Подбалканския път и прохода "Троян - Кърнаре" е планирана за сряда от 14:30 ч. до 15:30 ч. в село Кърнаре.

Снимка: БГНЕС

Какви са намеренията ви за 9 юни?

Ще си почивам.
74%
Заминавам на почивка.
14%
Ще празнувам личен повод.
12%
Общо 828 гласа