Прокуратурата иска 8 месеца арест като мярка след катастрофа със смърт на пътя

Законодателни действия на парче не дават искания резултат, каза министърът на правосъдието Мария Павлова

27.05.2024 | 15:03 Редактор: Елеонора Танева
Прокуратурата иска 8 месеца арест като мярка след катастрофа със смърт на пътя

Софийска градска прокуратура организира кръгла маса на тема “Предложения за законодателни промени при разследване на пътнотранспортни произшествия”. 

"Години наред се поставят едни и същи въпроси, набелязват се едни и същи мерки и в крайна сметка продължава отнемането на човешки животи”, заяви градският прокурор на София Илиана Кирилова.

Тя подчерта, че тази среща няма да е последна и ще се изготви план за действие, след което призова всички заинтересовани лица да се занимават наистина с проблемите.

“Така поднесените проблеми няма да могат да се решат по този начин. Трябва да направим още срещи с правосъдното министерство, но и със социалното такова, за да се види кое ще бъде приемно за вас и за прокурорите, които назначават експертизите”, смята Кирилова.

Тя изрази надежда след съставянето на този план, депутатите да изготвят нужните промени, за да няма повече загубени животи.

От своя страна служебният министър на правосъдието Мария Павлова коментира, че проблемите са много и са комплексни.

“Доклад ще бъде изготвен, за да покаже какви са причините жертвите на пътя да се увеличават. В този доклад ще бъдат предложени и законодателни промени, защото се видя, че законодателни действия на парче не дават искания резултат”, заяви министър Павлова, цитирана от БГНЕС.

Председателят на комисията по правни въпроси в 49-то НС Анна Александрова бе категорична, че са поели ангажименти за промени в наредбите, както и за законодателни мерки.

Илиана Кирилова заяви, че част от предложенията са мярката за неотклонение спрямо обвиняемите за катастрофи със смърт да е осем месеца арест. В момента, ако обвинението е за смърт по непредпазливост, максималният срок за задържане е два месеца.

“При надвишена скорост ще искаме и отнемане на превозното средство. Искаме всяко дете да се прибере живо при семействата си”, заяви Петя Иванова от сдружение “Ангели на пътя”.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)