Радев: Образованието е основен фактор за благосъстоянието на обществото

Президентът посети образователния и изследователски център Mathias Corvinus Collegium в Будапеща 

26.05.2024 | 20:43 Редактор: Тодор Петров
Радев: Образованието е основен фактор за благосъстоянието на обществото

Президентът Румен Радев посети образователния и изследователски център Mathias Corvinus Collegium в Будапеща и се срещна с представители на ръководството му.

Държавният глава беше посрещнат от генералния директор д-р Золтан Салай, който представи историята, мисията, проектите, изследователската програма и международна дейност на Mathias Corvinus Collegium. Центърът надгражда учебните програми за училищата и университетите, като обхваща ученици на различни възрасти и студенти. 

Профилирани са редица изследователски програми, в които студенти и докторанти разработват актуални теми. Центърът има собствено издателство и привлича преподаватели в различни области от цял свят. Създаден през 1996 г., Mathias Corvinus Collegium се е утвърдил като престижна образователна институция, която днес развива дейност на 27 локации и има 7600 ученици.

"Образованието е основополагащ фактор за благосъстоянието на обществото и трябва да е приоритет на всяка страна, за да се развива успешно", заяви президентът Румен Радев по време на срещата. 

По думите му, само познавайки историята си, културата и традициите си, младите хора могат да се развиват като достойни граждани на страната си и същевременно европейци. Важно е образованието да насърчава и развива критичното мислене и да развива умения и добродетели, които да помагат на младите хора да се справят със заобикалящите ги предизвикателства, допълни още президентът.

Румен Радев посети образователния център през втория ден от посещението си в Унгария, където е по покана на унгарския си колега Тамаш Шуйок.

Какви са намеренията ви за 9 юни?

Ще си почивам.
74%
Заминавам на почивка.
14%
Ще празнувам личен повод.
12%
Общо 828 гласа