Безплатни консултации за двойки с репродуктивни проблеми в Горна Оряховица

Кабинетът е съвместен проект между фондация "Искам бебе", местната управа и общинската болница

26.05.2024 | 14:20 Редактор: Деси Николова

45 хиляди са двойките с репродуктивни проблеми у нас, които желаят да се сдобият с дете. Този уикенд в Горна Оряховица се извършват безплатни консултации от столичен акушер-гинеколог и психолози за семействата, които искат да извървят трудния път към родителството.

След петгодишни опити да се сдобие с рожба, Радина Димитрова от Горна Оряховица забременява още при първата ин витро процедура.  През 2014 година получава двойна благословия - става майка на близнаци. Днес тя е координатор на фондация "Искам бебе" в града.

"Приех, за да може с каквото мога да съм в помощ на двойки с проблеми. Страхотно, че в Горна Оряховица се откри кабинет за двойки с репродуктивни проблеми, защото има много млади двойки и не знаят към кого да се обърнат, и сега някак на тях ще им е по-лесно, по-спокойно", разказва Димитрова.

Кабинетът е съвместен проект между фондация "Искам бебе", местната управа и общинската болница. Според д-р Георги Николов, който е с 25-годишен опит в репродуктивната медицина, една от причините за безплодието е наднорменото тегло на жените.

"Жените масово са с наднормено тегло. Това вреди категорично на забременяването, защото в мастната тъкан се случват метаболитни промени, които водят до редица хормонални проблеми. Не е правилно да се извършва асистирана репродукция с тези високотехнологични методи ин витро оплождане, а пациентката да е по 120-140 килограма жена", каза д-р Георги Николов.

Някои двойки страдат от психогенна стерилност и се нуждаят от подкрепата на психолози, за да се сдобият с дете.

"Много пъти причината, за да не можем да достигнем до така желания резултат да имаме бебе, е чисто психогенна. Когато тялото е здраво, всъщност психиката понякога ни прави номера", поясни клиничният психолог Весислава Божанова.

"Двойките са отворени за комуникация с нас, търсят обратна връзка, отворено приемат нашите предложения, смятам, че ще сме полезни един за друг", споделя психологът Десислава Антонова.

За следващата дата за консултации в кабинета през юни вече има записани още двойки. След Враца, кабинетът е вторият по рода си у нас, който може да приема пациенти и от съседни области.

Какви са намеренията ви за 9 юни?

Ще си почивам.
74%
Заминавам на почивка.
14%
Ще празнувам личен повод.
12%
Общо 828 гласа

Вижте повече в репортажа.