Протест срещу беззаконието на пътя: "Децата ни умират между ламарини" (ВИДЕО+СНИМКИ)

Против сме убийците на пътя да получават условни присъди, казаха протестиращи

23.05.2024 | 13:50 Редактор: Елеонора Танева

Сдружението "Ангели на пътя" и партньори от неправителствения сектор организираха автошествие в София под надслов "СТОП на беззаконието по пътищата". Денят е избран в знак на подкрепа за родителите на 14-годишния Филип, който беше убит на пешеходна пътека миналата година. Днес започва делото за смъртта на детето.

Автошествието започна от бул. "Цариградско шосе", стигна до Столичната община, откъдето излязоха да говорят с протестиращите.

На днешния ден родителите на убитите деца на пътя си припомнят за кошмара, който те отказват да нарекат "пътен инцидент".

"На нито един родител не пожелавам да избира последни дрехи на детето си, надгробен камък. Тези деца умират със съзнанието, че са сами, агонизиращи между ламарините и че родителите не могат да ги целунат в последните им секунди", сподели през сълзи Петя Иванова, майка на загиналия Васко.

С искане за ефективни присъди шествието достигна Съдебната палата, където след дълго отлагане трябва да започне делото срещу убиеца на 14-годишния Филип. 

"Не може да убиваш и да продължаваш да си на свобода. Имаме едно пълно беззаконие. Надяваме се на максимална присъда, която да послужи за пример и превенция на останалите, които шофират дрогирани и пияни и карат с висока скорост по пътищата", каза майката на Филип - Николина Петкова.

В протеста се включиха жители на София и таксиметрови шофьори, които са недоволни от реорганизацията в центъра на столицата. 

"Филип беше убит от убиец на "Гурко". Ние сме против убийците на пътя да получават условни присъди", заяви Ангел Попов от Европейския център за транспортни политики. 

На 8 юни, ден преди изборите, опечалените родители отново ще отправят призив към институциите и политиците да работят за по-безопасни пътища и ефективни съдебни процеси.

Вижте повече в репортажа на Мартин Керефейски.