Славянска ли е славянската писменост  – отговорът в "Операция История" на 26 май

В 16:30 часа зрителите на Bulgaria ON AIR ще научат за произхода на ромите и историческата сага на България и Северна Македония

22.05.2024 | 17:17 Редактор: Деси Николова
Славянска ли е славянската писменост  – отговорът в

Какъв е произходът на ромите, каква е общата история на България и Македония и славянска ли е славянската писменост? Отговор на тези и още въпроси зрителите на Bulgaria ON AIR ще научат в историческото предаване "Операция История“ с водещ Росен Петров тази седмица на 26 май от 16:30 часа.

Кои са точно ромите, какъв е техният произход и как трябва да ги наричаме? Отговор на тези въпроси ще даде първият гост в студиото - доцент д-р Йосиф Нунев. Той ще разкрие на зрителите особеностите на този народ и ще представи тяхната култура.

Историческата сага на България и Северна Македония продължава и до днес, като повод за вниманието отново към темата са изборите в Скопие. Те бяха спечелени по разгромен начин от една партия и движение, създадена от българи, а днес употребяваща антибългарска риторика – ВМРО-ДПМНЕ. Какво следва за българите в Северна Македония и какви са предизвикателства пред България във връзка с интересната ситуация по света и на балканите? Повече информация по темата пред водещия Росен Петров ще даде проф. полк. Димитър Недялков – боен пилот, авторът на десетки монографии и сценарист на филма „Българите и Македония“.

На фокус в рубриката "Тяхната история“ е славянската писменост и как народи, определяни като славянски имат силно езиково сходство с нас, като поляците, чехите и словаците. Повече детайли за славянската писменост в "Операция История“ на 26 май ще даде доц. Веселина Вачкова.

Не пропускайте да научите любопитните факти и същината на българската история – тази неделя, 26 май, в "Операция История“ от 16:30 часа по Bulgaria ON AIR.