Главчев: 39 млн. лв. трябва да са постъпили по сметките на ВУЗ-овете, скоро и другите

"Човек трябва да помни откъде е тръгнал", каза служебният премиер

22.05.2024 | 11:34 Редактор: Беатрис Младжова

Служебният премиер Димитър Главчев раздаде творбата "Приказка за стълбата" на министрите. Той ги призова да си припомнят това произведение и да не забравят откъде са тръгнали.

"Тази година на матурите се падна притчата "Приказка за стълбата". Тя започва с "Посветено на всички, които ще кажат, че това не се отнася до мен". За всички нас се отнася тази великолепна творба на Христо Смирненски. Човек не трябва да губи сетивата си, камо ли сърцето и паметта и да си спомни откъде е тръгнал", заяви служебният министър-председател Димитър Главчев.

"Ние имаме кратък хоризонт като служебно правителство. Имаме и конкретна задача, но няма как и да останем глухи и слепи за това, което искат от нас българските граждани. В тази връзка много добре се случиха и събитията с академичния състав, че решихме на наши, макар и неприсъствени събрания, да отпуснем 80 млн. лв. не само за академичния състав, но и за администрацията, за докторантите", допълни той.

Очаква се скоро цялата отпусната сума за висшите училища да постъпи по техните сметки, категоричен е Главчев.

"Едните 39 млн. лв. вече трябва да са постъпили по сметките на висшите училища. Остават и другите, въпрос на време е да постъпят и те. По 290 лв. е увеличението на академичния състав. За докторантите са отпуснати 7,5 млн. лв. и освен това е осигурено 12% увеличение за неакадемичния състав. Това показва какво е отношението ни към тази общност и е добре, че за 24 май се случва всичко това", коментира служебният премиер.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR