Министър Запрянов: Членството ни в НАТО ни носи сигурност и просперитет

Въоръжените ни сили извървяха грандиозен път на развитие, заяви той

21.05.2024 | 22:16 Редактор: Толя Стоянова
Министър Запрянов: Членството ни в НАТО ни носи сигурност и просперитет

По думите на министъра на отбраната Атанас Запрянов членството на България в НАТО е дало гаранции за нашата сигурност, стабилност и просперитет.

"Въоръжените ни сили извървяха един грандиозен път на развитие и трансформация, за да ги видим в днешното им състояние и да погледнем в бъдещето така, както е планирано, съгласно нашите планове за развитие и за изграждане на способности за колективна отбрана", каза Запрянов на откриването на фотографска изложба, посветена на 20-ата годишнина от членството на България в НАТО.

На събитието присъстваха началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, заместник-министрите на отбраната Радостин Илиев и Аделина Николова, висши офицери от Въоръжените сили и представители на Министерството на отбраната.

"Във фотосите са запечатани важни моменти от провеждането на многонационалните учения, които са гръбнакът на интеграцията на Въоръжените ни сили в процеса на подготовка за пълноправно членство. Имаме възможност да видим етапи от развитието на Българската армия като член на НАТО през тези 20 години, основните моменти от участието в операциите на НАТО в Ирак, Афганистан, Косово, Босна и Херцеговина", посочи министърът на отбраната.

Той благодари на авторите на фотографските творби - Вяра Йовева, фотограф на Министерството на отбраната, капитан Мария Крашевска от състава на Съвместното командване на силите, капитан Иван Дончев от Военновъздушните сили, Иван Кацаров от Военноморските сили, Соня Колчакова от Военномедицинска академия, Красимир Тодоров, фотограф на вестник "Българска армия" и Огнян Стефанов, дългогодишен фотограф към Военновъздушните сили, запечатали със своите обективи събития от 20-годишния път на развитие на българските Въоръжени сили като част от колективната система за отбрана. 

Фотографската изложба е включена в Националната програма с инициативи за отбелязване на 20-ата годишнина от членството на Република България в НАТО и 75-ата годишнина от създаването на Организацията на Северноатлантическия договор. 

Жителите и гостите на столицата ще имат възможност да видят експозицията до 4 юни 2024 г.

Снимка: Министерство на отбраната