Разкриха манастир от XI век при разкопки в Созопол

Той е със съхранени стенописи

21.05.2024 | 19:23 Редактор: Беатрис Младжова

Изключителни находки откриха археолози по време на разкопките при бъдещата автогара в Созопол. Разкрит е извънградски манастир от 11 в. със съхранени стенописи.

Руините на средновековния манастир са се появили на дълбочина 6 м.

"Историческите извори споменават, че в Созопол са съществували 20 манастира, това е един от тях. Странното е, че манастирът съществува относително кратко - около 100-150 години. Ако съдим по първия стенописен слой, той най-вероятно е от 11 век", заяви директорът на Археологически музей в Созопол Димитър Недев.

"Стенописите, които са с изключително качество и с голям фрагмент 40 на 50 см, което е много рядко, с надпис от старогръцки с черна боя. Ще бъде направено изследване на пигмента", допълни ръководителят на разкопките археологът Явор Иванов.

Разкрити са части от лицата на трима светци и откъси от молитви. Стенописите ще бъдат реставрирани. Предполага се, че те са дело на майстор на Константинопол. След втората четвърт на 12 в. около манастира се формира голям християнски некропол.

В края на 13 в. манастирът е унищожен от пожар и върху него е изграден път. От музея ще предложат улицата да се запази и да се експонира в бъдещата автогара.

Вижте повече в репортажа.