Вярващите изпълниха храмовете на Разпети петък, прекланят се пред саможертвата на Спасителя

В 19:00 ч. в "Света Неделя" започва и Опелото Христово

03.05.2024 | 13:35 Редактор: Толя Стоянова

Православният свят днес скърби заради страданията на Божия син, разпнат на Кръста, за да изкупи греховете на цялото човечество. Храмовете през целия ден са изпълнени с вярващи, които се прекланят пред саможертвата на Спасителя.

В храма "Света Неделя" бяха отслужени царски часове. Песнопенията в тях бяха посветени именно на страданията на нашия Господ Иисус Христос. В центъра на храма е пресъздадено разпятието на Голгота. Пред него са Светата плащеница - парче плат, на което е извезан образът на Спасителя, както и Светото евангелие.

"В тези времена ни е трудно да бъдем търпеливи, но трябва, защото Бог не обича тези, които са непослушни", каза един от миряните, отишли да се преклонят под Светата плащеница.

"Трябва да бъдем смирени, да ставаме по-добри и да сме по-милосърдни, да почетем името на Господ Бог", призоваха други граждани.

Храмовете в цялата страна ще останат отворени за всички, които искат да се преклонят под Светата плащеница. В 19:00 ч. в "Света Неделя" започва и Опелото Христово.

Вижте повече в репортажа.

Какво ще правиш на 9 юни?

Ще отида до мола.
17%
Ще изляза с приятели.
30%
Ще се настройвам за Европейското.
52%
Общо 555 гласа