Възстановяват легендарната болница в Радунци, инвестицията е многомилионна

Плановете на Георги Керанов са сградата да бъде разделена на болнична част и санаториум

03.05.2024 | 13:13 Редактор: Толя Стоянова

Инвеститор започва възстановяването на болницата в мъглижкото село Радунци. Лечебното заведение не функционира повече от 8 години, а за нуждата от него се заговори активно по време на Ковид пандемията.

Болницата в Радунци е създадена по искане на царица Йоанна. Строителството започнало през 1933 г. Мястото за построяването е избрано от лекари и учени, които след 20-месечно проучване установяват, че разположението на селото в Стара планина е подходящо за всякакви белодробни проблеми.

Потъналото в забрава от години лечебно заведение намери своя нов собственик на търг. Плановете на частния инвеститор са сградата да бъде разделена на болнична част и санаториум.

"Радунци отново ще се превърне в мястото, където хората ще се връщат, ще получават здравна помощ, долекуване. В един модерен европейски комплекс, който ще отговаря на всички изисквания", обеща инвеститорът Георги Керанов.

Предвижда се многомилионна инвестиция, като очакванията са болничните легла да бъдат над 350. Лечебното заведение ще предлага свободен достъп и ще работи със здравната каса. Ще бъде изградена и жилищна част за персонала.

"Държавата не помогна с абсолютно нищо тази инвестиция да се случи и в отсъствието на общинска болница в Мъглиж и на обновен филиал по спешна помощ, реконструирането и функционирането на този болничен комплекс ще бъде от изключително голямо социално значение", заяви кметът на община Мъглиж д-р Душо Гавазов.

Вече е започнало разчистване на терена и сградата. Предстои изготвянето на проект от български и чужди архитекти. Новият болничен комплекс трябва да е готов през 2026 г.

Какво ще правиш на 9 юни?

Ще отида до мола.
17%
Ще изляза с приятели.
30%
Ще се настройвам за Европейското.
52%
Общо 555 гласа

Вижте повече в репортажа на Благовест Илиев.