Фондация "Даная" съди България заради "Мама и аз" преди национална детска болница

Поставят в риск достъпа до качествени здравни грижи, настояват от фондацията

01.05.2024 | 10:06 Редактор: Беатрис Младжова
Фондация

Фондация "Даная" ще съди държавата за решението на Министерския съвет да одобри изграждането на частно лечебно заведение "Мама и аз", преди завършването на бъдещата национална детска болница, съобщиха от фондацията.

С това решение служебното правителство абдикира от конституционното задължение на държавата да осигури безплатно детско здравеопазване и поставя в риск достъпа на всички български деца до качествени здравни грижи, настояват от фондацията.

Само преди няколко месеца по искане на Министерството на здравеопазването и с подкрепата на Европейската инвестиционна банка беше изготвен Анализ на нуждите от детска болница. Този анализ посочва, че в България липсва финансово и кадрово обезпечаване дори за една детска болница в град София, посочиха още от фондация "Даная".

Въпреки това служебното правителство е одобрило искането на "Търговска лига – Глобален аптечен център" АД в град София да създаде многопрофилно лечебно заведение "Мама и Аз". Това на практика ще саботира и без друго мъчителния процес на изграждане на национална детска болница, въвеждаща съвременните стандарти за детско здраве, категорични са от фондацията.

Скъпо ли ви е агнешкото месо за Великден и Гергьовден?

Не, цените са като миналогодишните.
18%
Няма да мога да си позволя агнешко.
44%
Ще си купим, но малко, колкото да има агнешко на трапезата за празниците.
38%
Общо 525 гласа

Снимка: Фондация "Даная"