НС прие ветото на Румен Радев върху Закона за насърчаване на инвестициите

ГЕРБ-СДС и ДПС гласуваха "против"

30.04.2024 | 20:39 Редактор: Елеонора Танева
НС прие ветото на Румен Радев върху Закона за насърчаване на инвестициите

Ветото на президента Румен Радев върху Закона за насърчаване на инвестициите беше прието от Народното събрание. "За" гласуваха от ПП-ДБ, "БСП за България", "Възраждане" и ИТН,  "против" гласуваха депутатите от ГЕРБ-СДС и ДПС.

Според Румен Радев промените застрашават опазването на околната среда и са в ущърб на обществения интерес.

За ново обсъждане бяха върнати разпоредбите, които съкращават времето на компетентните органи да се произнесат по въздействията на даден проект върху околната среда и въвеждат принцип на мълчаливо съгласие за неговото изпълнение. Оспорени са и ограничаването на възможностите за съдебен контрол, както и удължаването на валидността на определени решения, чийто срок изтича или вече е изтекъл.

Държавният глава оспорва и създаването на предпоставки за придобиване на имущество, собственост на публични предприятия, което води до риск от ощетяване на обществения интерес.

Промените, внесени от ГЕРБ и ДПС между първото и второто четене на измененията в закона, предвиждаха приоритетни инвестиционни проекти да се оценяват в двойно по-кратки срокове, пише БГНЕС.

Промените целяха увеличаваха и от 5 на 10 години срокът, в който решенията по ОВОС, респективно решението да не се извършва ОВОС, губят правно действие, поради това, че не е започнало осъществяването на инвестиционното предложение. Едновременно с това по друг параграф от същото предложение за изменения на Закона за насърчаване на инвестициите, правното действие на решенията по тези текстове, приети до влизане в сила на закона, се удължава с до 10 години от датата на издаването им.

Скъпо ли ви е агнешкото месо за Великден и Гергьовден?

Не, цените са като миналогодишните.
18%
Няма да мога да си позволя агнешко.
44%
Ще си купим, но малко, колкото да има агнешко на трапезата за празниците.
38%
Общо 525 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)