МЗ: Държавна национална детска болница ще има

В частната "Мама и Аз" било планирано едно педиатрично отделение

30.04.2024 | 18:53 Редактор: Елеонора Танева
МЗ: Държавна национална детска болница ще има

Приоритет за Министерството на здравеопазването е изграждането на Национална детска болница и здравното ведомство усилено работи в тази посока. Това съобщиха от ведомството. Повод за уточнението беше решението на Министерския съвет да даде "зелена светлина" за построяването на частна детска болница в София.

Това постановление не отменя създаването на държавна педиатрична болница, категорични са от МЗ.

"Най-актуалната информация около изграждането ѝ е, че делото за избор на изпълнител за събарянето на съществуващите сгради в определения за строеж на Националната детска болница терен, беше спечелено. Както е известно, процедурата по обществена поръчка бе обжалвана, което значително забави процеса. Решението на съда  дава възможност да пристъпим към сключване на договор с фирмата-изпълнител. Очакваме и трите стратегически документа, които изготвя Европейската инвестиционна банка като безвъзмездна техническа помощ. Първият от тях е Структура, обхват и капацитет на болницата; вторият  т.нар. Функционален доклад или техническото задание за проектиране; третият включва обхват на оборудване и обзавеждане", пише в позицията на МЗ.

От информацията на министерството става ясно, че одобрената Многопрофилна болница за активно лечение "Мама и Аз" ще осъществява дейности по 39 медицински специалности, в 30 клиники и отделения с общо 413 легла. Подчертава се, че болницата обхваща лечение на пациенти предимно над 18 годишна възраст, а в структурата на болничното заведение е предвидено само едно отделение по Педиатрия с 40 бр. легла. Това категорично се разграничава от намерението на държавата да подсигури изграждането на Национална детска болница само за лица до 18 годишна възраст  с над 400 легла.

Скъпо ли ви е агнешкото месо за Великден и Гергьовден?

Не, цените са като миналогодишните.
18%
Няма да мога да си позволя агнешко.
44%
Ще си купим, но малко, колкото да има агнешко на трапезата за празниците.
38%
Общо 525 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)