Велики вторник е - време за просвещение и поучение

На този ден се носи мълчана вода

30.04.2024 | 08:15 Редактор: Деси Николова
Велики вторник е - време за просвещение и поучение

Вторият ден от Страстната седмица отразява последните дни от земния живот на Исус Христос и е ден за просвещение и поучения, за дарения на бедните и нисшите духом. Според църковния канон той е отреден за смирение и поучение. На Велики вторник се носи мълчана вода, отслужва се литургията Последование на Жениха и се пеят псалми за милост.

Според Новия завет, след като влиза в Ерусалим, Исус Христос проповядва в храма и разказва притчата за десетте мъдри девици, очакващи идването на Господ.

Синът Божи прави и пророчества за бъдещето на Ерусалим. В словото си той предвещава опожаряването и разрушаването на Ерусалим от римските легиони.

В притчата за десетте девици се разказва за пет мъдри и пет неразумни девици. Мъдрите носели светилници и свещен елей, а неразумните – само чисти светилници.

Светилниците символизирали телата, а елеят – милостта. На старогръцки думата милост се произнася като елей. Според стар еврейски обичай девойките е трябвало да вървят с фенери в ръце и да осветяват пътя, с който младенецът щял да стигне до техния дом, пише "Труд".

За да свети фенерът и да не угасне пламъкът, в него трябвало да има достатъчно масло. Затова девойките били длъжни да приготвят съдинки с елей и от време на време да поливат във фенера, за да не угасне.

Скъпо ли ви е агнешкото месо за Великден и Гергьовден?

Не, цените са като миналогодишните.
18%
Няма да мога да си позволя агнешко.
44%
Ще си купим, но малко, колкото да има агнешко на трапезата за празниците.
38%
Общо 525 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR