Земеделец: Чуят ли за градушка, застрахователи отказват да сключват договори

Има предложение за земеделска застрахователна компания с 50% участие от държавата

29.04.2024 | 12:59 Редактор: Елеонора Танева
Земеделец: Чуят ли за градушка, застрахователи отказват да сключват договори

Повече от 10 години проблемът със застраховането на земеделска продукция не може да намери решение у нас. 

"Застраховането е ключов момент в агросектора, бедата е, че се неглижира", коментира земеделският производител Красимир Кумчев. Той допълни, че застрахователните компании отказват да застраховат земеделски продукция по това време на годината и при прогнози за градушки.

"Всяка година по това време се поставят едни и същи неща, а това, че МЗХ ще правят обследвания и ще се пишат протоколи и ще има някакви обезщетения, е капка в морето. Въпросът е кой прави огледите и описва щетите?", попита Кумчев от ефира на БНР.

Той посочи, че наредбата за съфинансиране работи, но "колкото да се отичат от МЗ, че има държавна помощ". Преди 14 години надниците в селското стопанство бяха 20 лв., а сега са 60 лв.

"Има обективни причини тази база да се вдигне, правят се анонси към министрите на земеделието да се вдигне тази база за застраховане, но те неглижират. Ако искаме да имаме работещ механизъм за застраховане, трябва тази база да отиде на 2000  - 2500 лв. на декар и ако производителят не се застрахова, да няма на кого да се оплаче", предлага Кумчев.

Според него трябва да се създаде земеделска застрахователна компания, в която държавата да участва с капитал 50%, а другите 50 да са на земеделските производители.

Скъпо ли ви е агнешкото месо за Великден и Гергьовден?

Не, цените са като миналогодишните.
18%
Няма да мога да си позволя агнешко.
44%
Ще си купим, но малко, колкото да има агнешко на трапезата за празниците.
38%
Общо 525 гласа

Снимка: БГНЕС