Велики понеделник дава началото на Страстната седмица преди Великден

Църквата припомня страданията и кръстната смърт на Исус Христос

29.04.2024 | 07:19 Редактор: Тодор Петров
Велики понеделник дава началото на Страстната седмица преди Великден

От днес започва Страстната седмица, наречена така заради припомнянето на страданията и кръстната смърт на Исус Христос. Поради величието на тези събития седмицата и дните в нея се наричат също "велики". 

От Лазарова събота започна припомнянето на събитията от последните земни дни на Спасителя: възкресяването на Лазар, заговорът за убийството на Христос, тържественото му влизане в Ерусалим. 

На Велики понеделник в богослужебните песни се слуша описан случаят от Стария Завет с еврейския патриарх Йосиф, когото родните му братя продали като роб в Египет. Той е един от най-ранните предобрази на Христос, който също бил предаден от хората, не понесли Неговото присъствие сред себе си, а накрая дори го убили.

От новозаветните поучения в този ден ни се предлага притчата на Христос за безплодната смокиня - символ на душата, която не дава духовен плод, защото липсват усилия и старания за нейното плодородие.

Редът и съдържанието на богослуженията през тази седмица са неповторими, създадени тъкмо за всеки един ден на Страстната седмица. Като се начене от неделя вечер, след обичайната вечерна, в началото на нощта се отслужва утринната за понеделник, на която се пее песента "Ето, Женихът идва", съобщава БТА. 

Припомня се притчата за десетте девойки и се препоръчва примерът на петте разумни от тях, които били готови да срещнат Младоженеца Христос. Това се служи в навечерието на първите три дни, а сутрин се отслужва така наречената литургия на преди осветените дарове.

Скъпо ли ви е агнешкото месо за Великден и Гергьовден?

Не, цените са като миналогодишните.
18%
Няма да мога да си позволя агнешко.
44%
Ще си купим, но малко, колкото да има агнешко на трапезата за празниците.
38%
Общо 525 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR