Петков: Гласуваните пари за мините са предизборна пиратка от ГЕРБ и ДПС

Подпомагането вероятно няма да бъде одобрено от Европейската комисия, смята лидерът на ПП

27.04.2024 | 18:40 Редактор: Толя Стоянова
Петков: Гласуваните пари за мините са предизборна пиратка от ГЕРБ и ДПС

Според лидера на "Продължаваме промяната" Кирил Петков и зам.-председателя на енергийната комисия Радослав Рибарски подпомагането с 250 млн. лв. годишно на държавните "Мини Марица-Изток" с решение на Народното събрание вероятно няма да бъде одобрено от Европейската комисия, тъй като ще се приеме като непозволена държавна помощ.

"Гласуваните от Народното събрание средства като помощ на мините за рекултивация на терени няма да е достатъчна за финансовото укрепване на държавното дружество", коментира в Стара Загора Кирил Петков.

По думите му това е "поредната пиратка, която се хвърля от ГЕРБ и ДПС предизборно".

"Преди всички избори идват едни хора и опитват да залъгват миньорите и хората от региона, ние действаме за реални неща, които действително могат да се случат. Това е поредната пиратка, която се хвърля от ГЕРБ и ДПС. Въпросът е да подлъжат хората преди изборите. Те много добре знаят за нотификацията на Европейската комисия. Ние действаме принципно, няма да правим неща, които не могат да се изпълнят и това е единственият начин да движим напред. В противен случай хората непрекъснато ще се разочароват, независимо колко избори има", каза Петков, цитиран от БГНЕС.

По повод допълнителните средства за миньори и земеделци Асен Василев коментира, че пари в държавния бюджет има, но ако се правят допълнителни разходи извън планираните, трябва да стане ясно от кое друго перо се вземат парите.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)