"Синя зона" за платено паркиране в София и в неделя?

Предложението е на общински съветници от "Спаси София"

27.04.2024 | 13:00 Редактор: Тодор Петров

Общински съветници от групата на "Продължаваме промяната", "Демократична България" и "Спаси София" предлагат "синя зона" в столицата да има и в неделя. Предвижда се и удължаване на времетраенето ѝ с един час до 21 ч., както и въвеждане на "червена зона" за живеещите в центъра. Съветниците очакват подкрепа от другите формации, за да се промени обхвата на зоната за платено паркиране.

Георги Геормезовски вече се е примирил с плащането на "синя зона" през седмицата и в събота, когато паркира в центъра. За неделя обаче смята, че би било прекалено. 

От общината обясняват, че центърът е за всички граждани, но същевременно там живеят хора, които имат легитимни интереси. 

"Ще потърсим подкрепа и от другите формации в СОС "синята зона" да се удължи и в неделя, тъй като тогава целият град се изсипва в центъра. Планът ни минимум включва и да удължим работното време поне с още 1 час. Обмисляме да обособим и отсечки от улици, в които да паркират само живеещите по тях", обясни общинският съветник Андрей Зографски.

Заговори се и за въвеждане на "червена зона" в София, където ще могат да паркират само живеещи в района. 

А паркирането в центъра на София ще е безплатно по случай Деня на труда, Великден и Гергьовден. Това съобщиха от Центъра за градска мобилност. Зоните за платено паркиране в столицата няма да работят по време на празничните дни - първи, трети, четвърти, пети и шести май, уточняват от дружеството. Паркирането в тях ще е безплатно.

Вижте повече в репортажа на Алекс Христов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR


2
0 rate up comment rate down comment 0
Недоволен
преди 1 седмица
Долу мутри лобистки, как пък не можа за толко години да се намери някой който да помисли и направи нещо за да има къде да се паркира Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Лиан
преди 1 седмица
Дойдохте от цяла България да се разпореждате с града ни, сега искате и да ни го забраните. Вие сте пълно разочарование. По комунистически - да забранявате и да давате достъп само на "наши хора". Ще спасявате София от софиянци (то и без това останахме малцинство и наглостта и простотията ни потиска). Не управлявайте с омраза към гражданите си - гласоподаватели. Сигнализирай за неуместен коментар