Лазаровден е - традиции и обичаи в празничния ден

На днешния ден православната църква почита Свети Симеон

27.04.2024 | 07:34 Редактор: Тодор Петров
Лазаровден е - традиции и обичаи в празничния ден

На днешния ден почитаме едно от най-големите чудеса на Иисус Христос - възкресяването на починалия Лазар. Това станало в малкото селце Витания. Лазар бил приятел на Христос и заедно със сестрите си Марта и Мария често приемали Учителя и учениците му на гости.

Лазаруване е български обичай и по традиция се практикува на в събота преди Връбница. Участват девойки над 16 години, наречени лазарки, лазарици. В обреда липсват елементи на тайнственост. Лазарките обикалят полето и къщите, играят и пеят песни за любов и жените, за плодородие, здраве и семейно благополучие. 

Броят им не може да бъде по-малък от четиринадесет – някои от тях пеят по домовете, други пеят по пътищата и нивите, а трети шетат и пеят. На самия ден, събота преди изгрев, лазарките се събират рано на уреченото място и запяват. След изпяването на песента лазарките тръгват по махалите, накрая обикалят махалата, от която са тръгнали. 

Домакинята ги посреща с пшеница, взема няколко шепи жито и ги хвърля върху лазариците. Лазарките пеят песни за всеки член от семейството. Първо пеят за домакина, който влиза в средата на лазариците. Шеталиците играят с кърпите кланячи. Домакинът ги дарява с пари. 

Пеят се песни за домакинята, за мома и ерген, за женитба, за малко дете, за млада невяста. В много от къщите канят лазариците най-често с хляб, праз, лук и сол, поставени на маса или трикрак стол в двора. Дават им плодове. В къщите, където има пчели, слагат на месал една паница с мед, друга с вода, в която е сложено яйце. На трапезата се слага и погача.

На този ден православната църква почита Свети Симеон, наречен брат Господен по плът, е бил сродник на Иисус Христос. След възнесението на Спасителя св. Симеон проповядвал Евангелието в Юдея. През 62 или 63 година неговият брат, йерусалимският епископ Яков, бил убит с камъни. На негово място йерусалимските християни избрали Симеона, който според древното църковно предание управлявал йерусалимската църква повече от 40 година.

Снимка: БГНЕС