Подпомагат земеделци, ако 100% от насаждения са унищожени от градушката

Комисия оценява щетите

26.04.2024 | 16:14 Редактор: Елеонора Танева
Подпомагат земеделци, ако 100% от насаждения са унищожени от градушката

ОТ Министерството на земеделието и храните съобщиха какво трябва да направят земеделците, чиито насаждения са засегнати от градушките.

"Апелираме земеделските производители в десетдневен срок да сезират за засегнати площи вследствие на вчерашните градушки. Това, което ще се опитаме да направим, е да изплатим обезщетенията в максимално кратък срок, за да могат производителите да продължат своята дейност там, където това е възможно", заяви зам.-министър Иван Капитанов.

Той посети чирпанското село Зетьово, за да се запознае на място със ситуацията. Капитанов каза, че така ще може да бъдат оценени щетите при всеки един производител и ако е допустимо спрямо правилата за държавна помощ, той да бъде компенсиран. 

По думите на Капитанов има предвидени средства в план-сметката на Държавен фонд "Земеделие" за помощ при възникване на такива събития, като предварително следва да се извършат огледи, да се изготвят съответните протоколи за нанесените щети, след което да бъдат обобщени данните.  

"На този етап все още се консолидират данните, но със сигурност са хиляди декарите, които са засегнати", каза той и допълни, че предстои да бъде установена и степента на нанесените щети.

Капитанов отбеляза, че има строго разписани правила за помощта при подобен тип събития. "За да се извърши подпомагане на съответния земеделски производител, е необходимо да има сто процента пропадане на площите. В предходни години се е действало по абсолютно аналогичен начин, тоест това са правилата на държавната помощ и сме длъжни да ги съблюдаваме", каза зам.-министърът, цитиран от БТА.

Той обясни, че в подобни случаи се обследва стопанството на всеки един производител и комисията преценява дали съответният парцел е допустим за държавно подпомагане. 

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
Жорж
преди 1 седмица
А защо не ги накарате да си застраховат насажденията? Сигнализирай за неуместен коментар